Antwerpen in een notendop

Antwerpen in een notendop

Over Antwerpen is zoveel te vertellen dat het onmogelijk is om dit op één pagina samen te vatten. Toch doen we hier een minimalistische poging.

 

Shoppen? – De Meir

Antwerpen - MeirOp en om de Meir klopt het commerciële hart van Antwerpen. De autovrije winkelwandelstraat is de drukst bezochte straat van België. De nieuwe Stadsfeestzaal met meer dan veertig winkels is een enorme trekpleister voor shoppers en toeristen.
Maar de Meir en omgeving is meer dan shoppen alleen. Er is een overvloed aan  gezellige terrassen en uitnodigende cafés en restaurants. Het Rubenshuis is één van de topmusea van Antwerpen en de historische binnenstad met de Grote Markt en de Groenplaats is vlakbij.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Antwerpen - KathedraalDeze kathedraal is ongetwijfeld de trots van Antwerpen. Met haar 123 meter is het de grootste gotische kathedraal van België en Nederland.  Het duurde honderd jaar om de kathedraal te bouwen. Of althans…. bijna : de tweede toren, die was voorzien, raakte immers nooit af. Binnenin de kerk zijn er vele kunstwerken te bewonderen, in bijzonder: de Kruisoprichting en de Kruisafneming van Rubens. In de zomer, op maandagavond, lopen alle terrasjes en hoekjes in Antwerpen vol want dan zijn er beiaardconcerten.

De kathedraal speelt een belangrijke rol in het boek “De hond van Vlaanderen”, oftewel het verhaal van Nello, en zijn hond Patrasche.  Dit boek, dat vooral in Japan razend populair is, was oorspronkelijk onbekend in Antwerpen.In 2016 werd op de Handschoenmarkt voor de kathedraal een marmeren beeld geplaatst dat een slapende Nello en Patrasche voorstelt.

Het MAS

Antwerpen - MASAntwerpen is een stad aan de Schelde. Het is een havenstad en de wisselwerking tussen de stad en de haven heeft Antwerpen gemaakt tot wat het vandaag is. In 2011 werd het Museum Aan de Stroom geopend.  Het verleden, heden en toekomst van Antwerpen worden hier op een unieke manier belicht. Maar het MAS is meer dan een museum. Het is totaalbelevenis en absoluut een bezoek waard. Bovendien is er een prachtig panoramisch zicht op Antwerpen.

Het Rubenshuis

Antwerpen - RubenshuisStap in de voetsporen van de grootste barokkunstenaar van zijn tijd. Rubens en zijn familie woonden in dit prachtige huis met paleisallures gedurende meer dan 25 jaar en het is hier dat de kunstenaar het grootste deel van zijn werk creëerde. Hier ontving hij, hij als icoon van Antwerpen, bezoekers van over de hele wereld, tijdens zijn leven maar…. ook nu nog.

De haven

Antwerpen - De HavenAntwerpen ligt aan de Schelde. De oude haven en de stad vormen één geheel en trekken jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland. Met de realisatie van het Museum aan de Stroom (MAS) en het Red Star Line Memorial kreeg de binnenstad er twee nieuwe toeristische trekpleisters bij. De haven van Antwerpen is de grootste zeehaven in België en de tweede haven in Europa, na Rotterdam.

Het Plantin-Moretus museum

Antwerpen - Plantin Moretus MuseumEr zijn geen stoffige relikwieën hier in dit museum waar de geschiedenis van de boekdrukkunst tot leven komt. In 1555 vestigde de drukker Christopher Plantin zich hier. Hij was een Franse boekbinder, maar startte hier een drukkerij en later uitgeverij. Plantin werd één van de beroemdste drukkers in de wereld. Hij drukte zelfs boeken voor de Spaanse koning. Op het hoogtepunt van zijn roem, werkten hier 70 werknemers en stonden er 16 drukpersen. Na zij dood nam zijn schoonzoon, Jan Moretus , de zaak over. Gedurende 300 jaar was de drukkerij in handen van de familie Moretus. In 1866 rolde het laatste boek van de persen en werd het huis met zijn inhoud verkocht aan Antwerpen. Het is een fascinerend museum met een prachtig binnentuintje waar men rustig een boek kan lezen, of uitrusten van het bezoek aan het museum.

Maar wacht even! Er is meer…

Dit waren maar enkele voorbeelden.
Er is zoveel meer te beleven in Antwerpen en de omgeving. Kijk ook eens op de website www.visitantwerpen.be

Antwerp - Skyline