Huisvesting

Gastgezinnen, ideaal om te verblijven tijdens je cursus

Gastgezin

De meeste studenten verblijven tijdens hun cursus in een gastgezin. Dit is dan ook de beste methode om wat er op school geleerd wordt eveneens in de praktijk te gebruiken.

Een gastgezin is niet noodzakelijk een gezin met twee ouders en kinderen.  Het kan net zozeer een alleenstaande dame zijn, die telkens weer ongeduldig wacht op de volgende student die ze gastvrij zal ontvangen, of een eenoudergezin met kinderen die klaar staan om hun tijdelijke grote broer of zus Nederlands te leren spreken, of een gepensioneerd echtpaar met voldoende tijd om ´s avonds nog laat door te praten over een tal van onderwerpen. Alle gezinnen hebben één ding gemeen: ze zijn geselecteerd door onze huisvestingverantwoordelijke om hun student een aangenaam verblijf te geven.

 

 • Je verblijf start op zondagmiddag of -avond tot zaterdagmiddag.
 • Halfpension (ontbijt en warm avondmaal) van maandag tot en met vrijdag. Er zijn tal van bistro’s, restaurants en broodjeszaken in de buurt van de school. Er is ook een supermarkt.
 • Studenten die voor twee of meer weken inschrijven, hebben volpension tijdens het weekend, zonder supplement.
 • De prijs die onze studenten per week betalen is een special weektarief. Er is dan ook geen terugbetaling indien de student één of meerdere dagen niet in het gezin verblijft. De prijs per extra nacht is €35.
 • Studenten logeren in een eenpersoonskamer De badkamer wordt meestal gedeeld met de familie of met andere studenten.
 • Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig
 • Studenten die langer dan 2 weken blijven, kunnen één of twee wasjes per week doen in het gezin, alternatief is er een wassalon op minder dan 5 minuten van de school.

 

Onze gastgezinnen stellen hun huis open voor onze studenten. De betaling die zij hiervoor ontvangen is miniem in vergelijking met een B&B. Zij doen dit dan ook meestal uit interesse en om het studenten mogelijk te maken om via een immersie sneller Nederlands te leren. Wij vragen je dan ook om de regels te respecteren.

 

 • Jij bent gast in het gezin. Het is dus niet meer dan normaal dat jij je aanpast aan de gewoontes en regels die er in het gezin zijn. Bijvoorbeeld het uur waarop gegeten wordt, geen lawaai maken na slapenstijd, enz.
 • Er zijn altijd culturele verschillen, zelfs tussen Vlamingen en Walen. Dit merk je bijvoorbeeld in de voeding. Sommige gerechten worden anders klaargemaakt. Het is niet aan jou om te eisen dat de familie kookt volgens de gewoontes in jouw land of streek.
 • Vlaamse studenten eten ’s middags op school meestal broodjes. Alhoewel er in de school een magnetron staat die de studenten kunnen gebruiken, is het niet de bedoeling dat je elke middag maaltijden gaat opwarmen.
 • Indien je iets stuk maakt in het gezin, meld je dit onmiddellijk. De kosten van de reparatie of de vervanging van wat je hebt kapot gemaakt, is voor jouw rekening. Zorg er dus zeker voor dat je een verzekering hebt. Bespreek dit eventueel voor je vertrek met je verzekeringsmakelaar.

Prijs : 150€ per week tenzij anders vermeld bij cursus.

 

Studentenkamer

Antwerpen is een studentenstad en er zijn dan ook veel studentenkamers. Tot voor enkele jaren was het echter bijna onmogelijk om een “kot” te huren voor minder dan één schooljaar. Er was immers een tekort aan kamers. Hierin is echter verandering gekomen, en er zijn een aantal studentenkamers beschikbaar voor 1 of meerdere maanden. De meeste bevinden zich in de omgeving van een campus, maar er zijn er ook een aantal in de nabijheid van cosmocollege. Voordeel : deze kamers zijn goedkoper.

Je deelt het huis meestal met enkele (Nederlandstalige) studenten. Je hebt een eigen kamer, soms ook een eigen badkamer. Vaak wordt de badkamer en ook de keuken gedeeld met de andere student(en).

Als je voor deze formule kiest moet je voldoende zelfstandig zijn, zelf voor je maaltijden kunnen zorgen,  kunnen poetsen en gemakkelijk contact leggen met anderen.

Prijs : vanaf 400€ per maand incl. onkosten.

 

Bed & Breakfast

Antwerpen telt uiteraard ook een groot aantal B&B’s. Indien je voor deze formule kiest, raden we je aan om een kijkje te nemen op www.gastenkamersantwerpen.be  . Prijzen vanaf 60€/nacht voor kamer en ontbijt.

www.gastenkamersantwerpen.be

 

 

Het kan ook goedkoper, daarvoor kun je terecht bij airbnb. Kamers (zonder ontbijt) vanaf 31€/nacht. In de meeste gevallen is er een reductie voor een verblijf van één of meerdere weken.

 

www.AirBnB.be

 

 

"Moeilijk om te kiezen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen u graag verder.

tél: +32 (0) 3 235 97 20"

 

Onkostenrekening

Op de eerste lesdag wordt de student gevraagd om een onkostenrekening te openen.

Het bedrag is afhankelijk van het aantal weken dat de student in Antwerpen verblijft.

 • Een verblijf tussen de 1 en 4 weken: 150 €
 • Een verblijf van meer dan 4 weken: 300 €

Dit geld zal gebruikt worden voor:

 • Alle beschadigen aan voorwerpen in het gastgezin, op school of aan het uitgeleende schoolmateriaal.
 • Boeken worden gratis uitgeleend en dienen onbeschadigd terug ingeleverd te worden aan het eind van de cursus. Dikwijls verkiezen studenten echter om boeken aan te kopen.
 • Een bus- of tram abonnement (optioneel)
 • Deelname aan activiteiten/ excursies (optioneel)
 • inschrijvingsgeld voor het CNaVT

Het saldo wordt terugbetaald op de laatste lesdag.